Hyppää pääsisältöön
Image
Nainen ajaa pyörällä

Sydän- ja valtimoterveys

Sydän- ja valtimosairaudet ovat yleisiä suomalaisten keskuudessa. Näihin sairauksiin kuuluvat muun muassa sepelvaltimotauti, verenpainetauti, kohonneet veren rasva-arvot eli dyslipidemiat, aivoverenkiertohäiriöt, perifeerinen valtimotauti ja tyypin 2 diabetes.

Sydän- ja valtimosairauksien taustalla on riskitekijöitä, joihin elämäntavoilla voidaan vaikuttaa. Riskitekijöitä ovat kolesteroli- ja muut rasva-aineenvaihdunnan häiriöt, kohonnut verenpaine ja tupakointi. Myös liiallinen stressi, unen puute, ylipaino ja lihavuus (erityisesti keskivartalolihavuus), vähäinen liikunta, sokeriaineenvaihdunnan häiriöt, uniapnea, pitkäaikaiset tulehdustilat ja ilmansaasteet voivat vaikuttaa sydän- ja valtimosairauksien syntyyn.

Ennaltaehkäisy

Valtimosairauksista jopa 80 % on ehkäistävissä terveellisillä elämäntavoilla, joihin kuuluu mm. sydänterveellinen ruokavalio, liikunta ja savuttomuus. Myös stressi, tulehdukset ja univaje vaikuttavat sydän- ja valtimosairauksien syntyyn.

Tietoa ja tukea painonhallintaan, liikkumiseen, hyvän unen merkitykseen, stressin vähentämiseen ja sydänterveellisen ravitsemuksen toteuttamiseen löydät Sydänliiton sivuilta.  

Diabetesliiton sivuilta löytyy keinoja tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn. Sivuilta löytyy myös verkkokursseja niin ennaltaehkäisyyn kuin sairastumiseen liittyen:

  • Pakit tyypin 2 diabetekselle sopii heille, joilla on todettu heikentynyt sokerinsietokyky eli esidiabetes tai metabolinen oireyhtymä. Verkkokurssille voi osallistua myös, jos elintapojen vaikutukset diabeteksen ehkäisyssä kiinnostavat
  • Tutustu diabetesriskissä olevan hyvinvoinnin polkuun Diabetesliiton verkkosivuilla.
  • Onko sinulla kohonnut diabetesriski? Tee diabetesriskitesti.  Diabetesriskissä olevan hyvinvointipolulle on kerätty tyypin 2 diabetesriskiin liittyvää tietoa sekä omahoitoa ja tyypin 2 diabeteksen ehkäisyä tukevia aihealueita. Voit halutessasi edetä koko polun läpi osa osalta tai valita vain ne aihealueet, mitkä tällä hetkellä koet itsellesi eniten ajankohtaisiksi.

Tyypin 2 diabetes

Diabetes on yksi yleisimmistä kansantaudeista. Nykykäsityksen mukaan diabetes on joukko erilaisia sairauksia. Niitä yhdistää energia-aineenvaihdunnan häiriö, joka näkyy kohonneena veren sokeripitoisuutena. Diabeteksen hoidon tavoitteena on mahdollisimman terve ja laadukas elämä. Hoidossa tärkeintä on kokonaisvaltaisuus, joka tarkoittaa terveellistä ruokavaliota, säännöllistä liikuntaa, painonhallintaa sekä tupakoimattomuutta. Mikäli elämäntapamuutokset eivät tuo toivottuja tuloksia, lääkehoidon aloittaminen on tarpeen. Hyvän elämänlaadun ylläpitämiseksi ja tulevaisuuden turvaamiseksi hoidossa on tärkeää ehkäistä diabetekseen liittyvien lisäsairauksien syntymistä. Kun hoito on diabetesdiagnoosin jälkeen saatu kohdalleen, elämänlaatu yleensä paranee.  

Onko sinulla tyypin 2 diabetes? Kaipaatko tietoa diabeteksesta ja siitä, miten voit hoitaa itseäsi?

Kohonnut verenpaine

Verenpaineeseen vaikuttavat sekä perinnölliset tekijät että elämäntavat. Pitkään jatkuessaan kohonnut verenpaine vaurioittaa valtimoita, mistä on haittaa koko elimistölle. Kohonnut verenpaine on usein sydänsairauksien ja aivoverenkiertohäiriöiden taustalla.

Katso Sydänliiton verkkoluento Paineet kohdalleen – asiaa verenpaineesta ja omaseurannasta

Kohonneen verenpaineen raja kotimittauksissa on 135/85 mmHg. Jos sinulla on kohonneita verenpainearvoja, ota yhteyttä:

Sepelvaltimotauti

Sepelvaltimotauti johtuu valtimonkovettumataudista, joka pitkälle edetessään ahtauttaa sepelvaltimoita. Yksikin ahtauma voi aiheuttaa sepelvaltimoiden verenkierron häiriintymisen ja hapenpuutteen osassa sydänlihasta aiheuttaen sydäninfarktin. Varsinkin työikäisillä sepelvaltimotaudin syynä voi olla perinnöllinen valtimotautitaipumus, tupakointi, kohonnut verenpaine, korkea kolesteroli, diabetes tai vähäinen liikunta.

Sepelvaltimotautiin sairastunut tarvitsee jatkuvaa lääkehoitoa, mutta tupakoinnin lopettaminen, liikunta, verenpaineen ja kohonneiden rasva-arvojen hoito sekä terveellinen ravinto ovat yhtä tärkeitä sairauden hoidossa.

Tukea omahoitoon

  • Tarvitsetko tukea ja ohjausta hyvinvointisi edistämiseen? Omaks.fi-palvelun Elämäntapaohjaajan vastaanotolta saat tukea esimerkiksi elämäntapamuutoksessa, diabeteksen ennaltaehkäisyssä ja painonhallinnassa. 
  • Omaks.fi-palvelun sosiaaliohjaajaan voit olla yhteydessä, jos tarvitset ohjausta ja tukea arkeesi ja sairautesi hoitoon.
  • Omaks.fi-palvelusta löydät erilaisia elämäntapoja ja hyvinvointia tukevia etävalmennusryhmiä, kuten Eroon nikotiinista tai Aivoterveyttä ikääntyville -ryhmät. Ryhmät ovat maksuttomia kaikille keskisuomalaisille.
  • Sydänliiton kurssit sopivat kaikille sydänsairauksiin sairastuneille. Ryhmämuotoisilla kursseilla pääset tapaamaan toisia samassa elämäntilanteessa olevia ja jakamaan kokemuksia yhdessä tekemisen ja oppimisen kautta.
  • Keski-Suomen hyvinvointialueen terveysasemien hoitajien ja lääkäreiden vastaanottojen yhteystiedot löydät täältä.
  • Kela järjestää kuntoutusta ja sopeutumisvalmennuskursseja kaiken ikäisille ja turvaa toimeentuloa kuntoutuksen aikana. Kuntoutus auttaa elämään sairauden kanssa, jatkamaan töissä tai palaamaan työelämään.