Hyppää pääsisältöön

Uni

Nuori tarvitsee unta noin 8-10 tuntia yössä. Unta olisikin hyvä saada riittävästi viikon jokaisena päivänä, eikä tankata ainoastaan viikonloppuisin. Fyysiset aktiviteetit sekä psyykkiset ponnistelut kuormittavat kehoa ja mieltä ja ne vaikuttavat unen tarpeeseen. 

Nuori tarvitsee unta noin 8-10 tuntia yössä. Unen aikana aivoissa tapahtuu merkittävää opitun tiedon jäsentämistä sekä “tallentumista”. Tämän lisäksi pelkästään kasvaminen vaatii riittävästi unta.

Unen aikana on erilaisia vaiheita, mm. perusuni, syvä perusuni sekä vilkeuni. Kaikkia näitä eri vaiheita tarvitaan siihen, että uni on laadukasta ja virkistävää. Pelkkä pituus ei siis kerro kaikkea unen laadusta.  

Unen tarve pysyy viikonpäivästä toiseen vakiona. Unta olisikin hyvä saada riittävästi viikon jokaisena päivänä, eikä tankata ainoastaan viikonloppuisin. Kuitenkin fyysinen aktiviteetti sekä psyykkiset ponnistelut kuormittavat kehoa ja mieltä ja ne vaikuttavat unen tarpeeseen. 

Ennen nukkumaanmenoa olisi hyvä rauhoittaa ympäristöä ylimääräisistä virikkeistä ja alkaa asennoitumaan tulevaa yötä kohti rauhoittuen. Harrastukset ja sosiaalinen elämä tuovat tähän omat haasteensa, kun paljon tapahtuu opiskelupäivien jälkeen ilta-aikaan. Tämä saattaa vaikeuttaa iltojen rauhoittamista. Ajan priorisointia voi kuitenkin opetella ja arvostaa omaa hyvinvointiaan niin paljon, että järjestää iltoihin ja öihin riittävän ajan unelle ja levolle.  

Satunnaisesti kaikilla meillä on jossain elämänvaiheessa tilanne, että unta saa liian vähän. Hetkellisesti tämä ei juurikaan haittaa, jos muut elämän osa-alueet ovat tasapainossa. Asian pitkittyessä on kuitenkin hyvä huomioida, että viiden päivän yhtäjaksoinen liian vähäuninen kausi vastaa noin yhden promillen humalaa tai yhtäjaksoista 24h valvomista.

Mikäli unihäiriö jatkuu ja pitkittyy entisestään, alkaa se vaikuttaa perustoimintoihimme. Esimerkkejä näistä ovat mm. keskittymiskyvyn heikkeneminen, muistin huononeminen, oppimisen vaikeutuminen, ruokahalun kasvaminen ja painon nousu, pahantuulinen ja kiukkuinen olo, tapaturmariskien kasvu sekä vastustuskyvyn heikkeneminen.

Jos kärsit unihäiriöistä ja haluat apua ja tukea tilanteeseesi, asiasta kannattaa jutella koulu-/opiskeluterveydenhoitajasi kanssa. Hän osaa antaa sinulle ohjeita ja vinkkejä ja tarvittaessa ohjata eteenpäin.

Myös itsehoito-ohjeita löytyy, joilla voit lähteä kartoittamaan omaa tilannettasi ja tekemään pieniä arjen muutoksia.

Vinkit parempaan uneen. Uniliiton sivulta löydät arjen vinkkejä muutosten tekemiseen. Mielenterveystalon sivuilta löydät unettomuuden omahoito -ohjeita.

Terve koululainen -sivuilta löydät tietoa unen tarpeesta, vuorokausirytmistä, sekä muutaman tehtävän liittyen omaan uni- ja vuorokausirytmiin.