Hyppää pääsisältöön

Alkoholi

Alkoholi on riippuvuutta aiheuttava päihde, jolla on myös paljon muita terveyshaittoja. Päihteiden käyttö aiheuttaa merkittävän riskin liikenteessä niin päihtyneelle itselleen kuin muille ihmisille. Alkoholin käyttö ja hallussapito ovat laissa kielletty alle 18-vuotiailta.

Alkoholia valmistetaan käymisprosessilla. Alkoholijuomat jaetaan mietoihin ja väkeviin. Mietoja alkoholijuomia ovat esim. oluet, siiderit ja lonkerot. Vahvoja alkoholijuomia ovat esim. vodka, viski ja rommi. Suomessa alkoholin myynti liittyy tuotteen alkoholipitoisuuteen: 18 vuotta täyttänyt saa ostaa alle 22 % juomia (mm. olutta, siideriä) ja 20 vuotta täyttänyt saa ostaa yli 22 % alkoholijuomia (mm. viskiä, vodkaa).

Alkoholi on Suomessa laillinen päihde, mutta sen käyttö ja hallussapito on alaikäisiltä lailla kielletty. Suomen alkoholilain lähtökohtana on ajatus siitä, että alkoholijuomat eivät kuulu alle 18-vuotiaan elämään. Nuoren elimistö ei kykene käsittelemään alkoholia yhtä hyvin kuin aikuisen, sillä se kehittyy vielä. Esimerkiksi nuoren aivot kehittyvät aina 22-25 ikävuoteen saakka. Myös alkoholin välittäminen alaikäiselle on Suomessa rikos.

Pienikin määrä alkoholia veressä vaikuttaa heikentävästi ajokykyyn ja lisää onnettomuusriskiä, sillä alkoholi heikentää ajattelukykyä ja reaktionopeutta. Päihteiden vaikutuksen alaisena moottoriajoneuvon kuljettaminen on Suomessa laissa kielletty. Alkoholin kohdalla moottorikäyttöisen ajoneuvon rattijuopumuksen raja on vähintään 0,5 promillea alkoholia veressä ja törkeän rattijuopumuksen raja 1,2 promillea. Älä siis harkitse moottoriajoneuvon kuljettamista päihtyneenä vaan toimi vastuullisesti ajatellen omaa sekä muiden tienkäyttäjien turvallisuutta. Sama pätee muihinkin kulkuneuvoihin: päihtyneenä pyöräily, rullaluistelu tai skeittailu altistaa kaatumisille ja törmäyksille, jolloin loukkaantumisten ja onnettomuuksien riski kasvaa.

Suomessa alkoholin käyttö on yleistä, ja se aiheuttaa huomattavan paljon terveydellisiä ja yhteiskunnallisia ongelmia. Yleisiä alkoholin aiheuttamia terveyshaittoja ovat:

  • Alkoholi aiheuttaa riippuvuutta kaiken ikäisille käyttäjille.
  • Alkoholi altistaa ylipainolle: Alkoholi sisältää paljon energiaa, ja päihtymystila madaltaa kynnystä syödä ja juoda. Alkoholi herättää paitsi ruokahalun myös piittaamattomuuden tunteen, jolloin se voi johtaa ruoan ahmimiseen.
  • Alkoholi laskee arvostelukykyä ja vähentää estoja, mikä altistaa päihtyneen henkilön tilanteisiin ja tekoihin, joita ei selvänä haluaisi kokea tai tehdä.
  • Säännöllinen alkoholinkäyttö voi aiheuttaa aivoissa toimintahäiriöitä, jotka ilmenevät esimerkiksi muistihäiriöinä, ärtyneisyytenä ja keskittymiskyvyttömyytenä.
  • Alkoholin käyttö vaikuttaa hormonitoimintaan, joten se voi aiheuttaa murrosiän viivästymistä ja vaikuttaa seksuaalisuuteen.
  • Alkoholin käyttö lääkkeiden kanssa voi aiheuttaa vakavia terveyshaittoja: alkoholin vaikutus voi kasvaa liian suureksi ja lääkkeen teho joko laskea tai kasvaa liian suureksi. Yhteiskäyttö lisää myös myrkytysriskiä ja kuormittaa maksan toimintaa.

Lue lisää:

  • Omaks.fi-palvelu: Riippuvuudet
  • Mielenterveystalo
  • Lasinen lapsuus: Tietoa, ohjattuja nettiryhmiä ja chatteja 12-25-vuotiaille nuorille. Kun kodin aikuisten juominen mietityttää tai ahdistaa.
  • Nuortenlinkki: Sivuston teemoja ovat mm. päihteet tai päihteettömyys, pelaaminen, netinkäyttö, masennus, kiusaaminen ja paljon muuta!
  • Nuortenlinkin testialueella voit arvioida mm. omaa alkoholin käyttöäsi.
  • Fressis: Syöpäjärjestöjen ylläpitämä sivusto tarjoaa nuorille tietoa, tarinoita ja vinkkejä terveelliseen ja hyvinvoivaan arkeen.
  • Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL: Sivustolle on koottu tietoa mm. päihteistä ja riippuvuuksista.
  • Alkoholilaskuri: THL:n alkoholilaskurin avulla voit laskea arvion siitä, kuinka kauan kuluu ennen kuin käyttämäsi alkoholimäärä on palanut elimistöstäsi.

Tukea päihteettömyyteen: