Hyppää pääsisältöön
Image
Kondomi

Ehkäisy ja seksitaudit

Ehkäisy kuuluu seksiin! Kun seksi alkaa olla ajankohtaista toisen henkilön kanssa, on tärkeää pohtia myös, miten suojata itsensä mahdollisilta seksitaudeilta sekä ei toivotulta raskaudelta.

Erilaisia ehkäisymenetelmiä on runsaasti ja jokaiselle etsitään yksilöllisesti sopiva ehkäisymuoto. Ehkäisyvälineet jaetaan hormonaalisiin sekä hormonittomiin ehkäisyvalmisteisiin.

Sopivan ehkäisymuodon löydyttyä sekä sitä oikein käytettynä raskauden riski on hyvin vähäinen. Näin ollen myös seksistä nauttiminen on helpompaa ja rennompaa. Kondomi on ainoa ehkäisyväline, joka suojaa oikein käytettynä raskauden lisäksi myös seksitaudeilta. Ulospäin et voi tietää kuka kantaa jotakin tautia, joten on hyvä aina suojautua erityisesti uuden kumppanin kanssa.

Seksitauti voi tarttua yhdessä ainoassa limakalvokontaktissa toisen henkilön kanssa. Seksitauteja voi saada myös suuseksin kautta, joten on tärkeää suojautua myös suuseksin aikana siihen erikseen tarkoitetulla suuseksisuojalla.

Raskaus on myös mahdollinen jo ensimmäisen yhdynnän aikana, joten muistathan suojautua heti ensimmäisestä kerrasta lähtien. Ota rohkeasti puheeksi ehkäisyasiat kumppanisi kanssa.

Ota yhteyttä omaan kouluterveydenhoitajaasi aloittaaksesi jonkin ehkäisymenetelmän käytön. Keski-Suomessa tarjotaan maksutonta ehkäisyä alle 22-vuotiaille.

Jäikö kysyttävää? Jätä kysymyksesi Q&A-palstallemme.