Hyppää pääsisältöön
Image
Monipuolista ruokaa aseteltuna pöydälle.

Ruokailu

Sivun sisältö perustuu Neuvokas perhe -palvelun materiaaleihin.

Lapsiperheessä syöminen on tärkeä osa arkea. Yhdessä syöden opetellaan uusia makuja ja vaihdetaan samalla päivän kuulumisia.

Aikuisen asenteet, myönteinen ruokapuhe ja esimerkki monipuolisesta syömisestä sekä aikuisen luoma rento, lempeä ja kannustava ilmapiiri tukevat lapsen ruokaoppimista. Syömistä ohjaavat makumieltymykset syntyvät jo varhain. Siten terveyttä ja hyvinvointia tukevien ruokailutottumusten opetteluun kannattaa panostaa - lapsena opitut tavat kantavat pitkälle tulevaisuuteen! 

Tuottaako ruokailu teidän perheessänne iloa vai huolta? Aina ruokailut lapsiperheessä eivät suju kuin tanssi - tällöin on hyvä muistaa, että lapsilla syömisen vaiheet vaihtelevat luontaisesti.

Viisi vinkkiä maistuvampaan ja iloisempaan perhearkeen

1. Anna lapsen osallistua

Ota lapsi mukaan ruoan valmistukseen, ruokalistan suunnitteluun ja raaka-aineiden valintaan. Arjen ruokahuoltoon voi osallistua koko perhe, kukin oman ikätasonsa mukaisesti. Anna lapsen esimerkiksi päättää, mikä kasvis tai hedelmä tällä viikolla kaupasta ostetaan kotiin maisteltavaksi.

2. Kehu ja kannusta

Pakottaminen, tuputtaminen, kiristys ja lahjonta eivät ruokarohkeutta etsiessä toimi – sen sijaan kehuja ei kannata säästellä. Lasta voi kiittää ja kehua esim. kauniista pöytätavoista tai ruoan maistamisesta.

3. Tutustukaan ruokaan eri aistien avulla

Miltä ruoka tuoksuu, näyttää tai kuulostaa? Uusiin ruokiin voi tutustua myös muiden aistien avulla, aina maistamisen ei tarvitse olla tavoite. Kasvikset maistuvat usein lapsille paremmin, kun ne tarjoillaan selkeinä paloina toisistaan erillään. Voit siis huoletta unohtaa sekasalaatin teon ja kattaa pöytään vaikkapa pikkutomaatteja, kurkkusiivuja ja omenanlohkoja sellaisenaan! Vältä ”piilottamasta” kasviksia ruoan joukkoon, vaan kerro rehellisesti mitä ruoka sisältää.

4. Syökää yhdessä

Lapsi oppii parhaiten yhdessä muiden kanssa – siispä yhdessä kannattaa syödä aina kun mahdollista. Rento tunnelma ja yhteinen aika vanhempien kanssa tukee ruokaoppimista.  Älylaitteet ja muut häiriötekijät kannattaa ruokailuhetkestä poistaa, ja keskittyä sen sijaan yhdessä oloon ja ruoasta nauttimiseen.

5. Opetelkaa joustavaa suhdetta ruokaan ja syömiseen

Herkuista ei kannata tehdä liian isoa numeroa, eikä arvottaa ruokia ”epäterveellisiin” ja ”terveellisiin”. Kiellot ja jyrkkä suhtautuminen ”epäterveellisiksi” miellettyihin ruokiin saattaa vain lisätä lapsen kiinnostusta niihin. Myös herkkuhetket hyvällä omatunnolla kuuluvat hyvää syömiseen.

Jäikö kysyttävää? Ota yhteyttä etäperhetyöntekijä OmaNannyyn!