Hyppää pääsisältöön
Image
Lapsen ja aikuisen kädet rahapurkin alla.

Tiukentunut lapsiperheiden talous kiristää kukkaroa ja hermoja

07.10.2022

Talouden muutokset ja hintojen nousu näkyvät erityisesti lapsiperheissä. Tiukentunut rahatilanne alkaa pidemmän päälle kuormittaa. Älä jää yksin, vaan hae apua taloudellisiin vaikeuksiin.

Hintojen noususta ja inflaation kehittymisestä on mediassa uutisoitu aktiivisesti. Jokainen meistä on voinut huomata, että esimerkiksi ruokaostokset, auton tankkaaminen ja sähkölaskut ovat tehneet pankkitilille aiempaa isomman loven. Jos säästöön ei ole aiemmin kertynyt puskuria, jolla maksaa kallistuneita elämän kustannuksia, saattaa tiukentunut rahatilanne alkaa pidemmän päälle kuormittaa. 

Talouden muutokset ja hintojen nousu näkyvät erityisesti lapsiperheissä. Kotona voi olla useampia suita ruokittavana, pyykit pestävänä, harrastukset maksettavana ja työmatkat kuljettavana. Loputtomasti ei pysty penniä venyttämään ja sähköä säästämään, ja koko perheen hyvinvoinnin kannalta olisi kuitenkin tärkeää, että elämä voisi jatkua harrastuksineen entiseen tapaan.  

Monet vanhemmat ovat hyödyntäneet jo iltamyyntien laputettuja alennustuotteita ruuan hankintaan, kirpputoreja vaatehankintoihin ja kilpailuttaneet mahdollisesti puhelin- ja sähkösopimuksia. Näissä voi saada aikaan pieniä, mutta merkittäviä säästöjä.  

Perheen kiristynyt taloustilanne saattaa aiheuttaa vanhemmissa huolta, murhetta ja toivottomuutta. Pidemmän päälle tällainen kuormittunut elämäntilanne alkaa näkyä myös muissa perheen hyvinvoinnin alueissa. Taloudelliset vaikeudet vaikuttavat usein myös sosiaalisiin tilanteisiin ja minäkuvaan. Jatkuva rahojen laskeminen, kaikesta tinkiminen ja toimeentulosta huolehtiminen täyttää nopeasti koko ajatusmaailman. Tämän vuoksi on tärkeää tunnistaa avun tarve ja kuormittuneisuus ajoissa ja hakea tilanteeseen apua. 

Hae apua taloudellisiin vaikeuksiin

Joskus on hyvä päästä keskustelemaan ja purkamaan mieltään kuuleville korville. Keski-Suomen digitaalisessa sosiaali- ja terveyskeskuksessa Omaks.fi:ssa apunasi on sosiaaliohjaajia ja etäperhetyöntekijä OmaNanny. Voit jutella heidän kanssaan chatin kautta ja käydä kysymässä, minkälaista apua teidän perheenne voisi saada tiukentuneeseen rahatilanteeseen. Autamme myös hakemusten täyttämisessä. Ammattilaisillemme voit varata myös ajan videovastaanotolle tai jättää chatin kautta yhteydenottopyynnön. 

Taloudellisiin vaikeuksiin löytyy monenlaista apua ja tukea, alla muutamia esimerkkejä erilaisista tuen muodoista: