Hyppää pääsisältöön

Oppaat ja ohjeet

Täältä löydät Keski-Suomen terveysviranomaisten ohjeita ja neuvontavideoita sekä valtakunnallisten kansanterveysjärjestöjen tuottamaa neuvontamateriaalia.

Tältä sivulta löydät Keski-Suomen sairaanhoitopiirin, Keski-Suomen seututerveyskeskuksen sekä Jyväskylän kaupungin laatimia ohjeita ja neuvontavideoita. Tänne on linkitetty myös valtakunnallisten kansanterveysjärjestöjen tuottamaa ohjaus- ja neuvontamateriaalia eri sairauksista.

Muistathan, että parhaat ohjeet ja neuvot saat soittamalla omalle terveysasemallesi. Päivystysaikana 116 117 numerossa arvioidaan terveydentilaasi koskevia päivystysluonteisia kysymyksiä.

Omaks:n ammattilaiset ovat myös käytössäsi arkisin klo 8.00–17.30.

Tulostettavat kotiseurantalomakkeet (PDF)

 

Ohjemateriaalia keskisuomalaisille

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin sivuilta löydät aakkosjärjestyksessä kattavat potilasohjeet. Lisäksi sairaanhoitopiiri on tuottanut potilasohjeita myös videoina sekä animaatioina. Potilasohjeita löydät myös Keski-Suomen seututerveyskeskuksen sivuilta, jonka lisäksi sivuilla on omahoito-ohjeita kotiin. Omahoito-ohjeet kattavat yleisimmät vaivat, kuten flunssan ja haavat.

Jyväskylän kaupungin sivuilta löydät sivun ennen vastaanottokäyntiä, joka sisältää myös sairauskohtaiset ohjeet omaseurantaan. Näillä ohjeilla varmistat sujuvan asioinnin lääkärin tai sairaanhoitajan vastaanotolla valmistautumalla etukäteen. Voit hyödyntää ohjeita myös OmaKS:n ammattilaisen kanssa asiointiin.

Muita ohjeita

Käypä hoito -sivuilta löydät hoitosuosituksia potilaan näkökulmasta selkokielellä kerrottuna. Infektiotaudeista ja yleisistä rokotuksista löydät ohjeita Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivuilta.

Suun terveyteen löydät ohjeita Hammaslääkäriliiton ja Sydänliiton sivuilta sekä Käypä hoito -palvelusta. Suun terveydessä auttaa myös Puhtaat hampaat -sivusto.

Diabetesliiton verkkokurssit.

Omahoito-ohjeita tuki- ja liikuntaelinten kiputiloihin ja lihasten vahvistamiseen

Potilasjärjestöjen materiaaleja

Eri alojen potilasjärjestöt ovat koonneet yksityiskohtaisempia ja täsmällisiä ohjeita omille sivuilleen. Klikkaa haitari auki plussasta oikealla katsoaksesi eri potilasjärjestöjen ohjeita. Lisää järjestöjä löydät myös OmaKS:n järjestösivulta.