Hyppää pääsisältöön
Image
Ihminen istumassa.

Q&A: päihteet

Missä vaiheessa huolestua omasta päihteidenkäytöstä?

Silloin, kun miettii onko siitä aihetta huolestua! Voit pohtia yksin, läheisen, kaverin tai ammattilaisen kanssa muun muassa seuraavaa: Oletko huomannut päihteidenkäytöllä olevan jotain vaikutusta jaksamiseen, mielialaan, koulu-, opiskelu- tai työmotivaatioon, nukkumiseen, kaveri- tai perhesuhteisiin, talouteen tai johonkin muuhun? Tilanteen kartoittamisen tueksi on olemassa erilaisia testejä itsearvioinnin tueksi. Voit tehdä testin alkoholinkäytöstä. Voit ottaa yhteyttä  EHYT ry maksuttomaan päihdeneuvontapalveluun. Lisätietoa nuorille suunnatuista auttavista palveluista silloin kun huolen tasosi vaatii ammattilaisen kanssa tarkempaa selvittelyä löydät sivuiltamme.

Vastannut: mielenterveys- ja päihdehoitaja Heli.

Miten saan apua omaan päihteidenkäyttööni?

Kiitos kysymyksestäsi.

Apua nuoren omaan päihdekäyttöön voi hakea oman koulun sekä oppilaitoksen koulukuraattoreilta, koulupsykologeilta sekä kouluterveydenhoitajilta. Lisäksi tukea tilanteessa voivat antaa alueen nuorisotoimen työntekijät. Yli 18 vuotias nuori voi hakeutua oman alueen päihdehoitajan tuen piiriin. Lisäksi K-S maakunnan alueella on erilaisia nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluita mm. Jyväskylän nuorten talossa toimiva Nuorisovastaanotto ja Seututerveyskeskuksen alueella on lasten ja nuorten päihdehoitajia. Netissä voi tukea hakea nimettömästi Sekasin-chat, joka on suunnattu 12–29-vuotiaille nuorille.

Nimettömästi puhelimitse voi olla yhteydessä Mieli ry:n Suomen Mielenterveysseuran Valtakunnalliseen kriisipuhelimeen (suomeksi) p. 09 2525 0111

Tärkeää on, ettet jää asian ja huolen kanssa yksin.

Vastannut: mielenterveyspalveluiden erityistyöntekijä Tuija.

Miksi joku turvautuu päihteisiin?

Asiat sekä syyt päihdekäytön takana ovat yksilöllisiä ja niitä voi olla ulkopuolisen vaikeakin ymmärtää. Pääsääntöisesti ihminen käyttää päihteitä, koska hän odottaa niiltä positiivisia vaikutuksia, jotka ovat hänelle kokemuksena suurempia kuin päihteiden haittavaikutukset.

Vastannut: mielenterveyspalveluiden erityistyöntekijä Tuija.

Miten auttaa läheisen päihdeongelmaa?

Kiitos tärkeästä kysymyksestä.

Läheisen päihdeongelma vaikuttaa pääsääntöisesti hänen koko lähipiiriin ja voi olla vaikeaa puuttua asiaan. Usein päihdeongelmainen itse kieltää ongelman olemassaolon ja siksi asiasta on vaikea keskustella.  On tärkeää, että kerrot huolestasi luotettavalle aikuiselle ja mietitte yhdessä, miten tilanteessa voi pykiä toimimaan läheisen päihdeongelmaa auttaen.

Koulun ja oppilaitoksen kuraattori, psykologi sekä kouluterveydenhoitaja ovat nuoren käytettävissä asiasta puhumiseen sekä tilanteen kartoittamiseen. Heidän kanssaan voi keskustella luottamuksella. Oman koulun tai oppilaitoksen sivuilta löytyy heidän yhteystietonsa.

Tilanne kuormittaa niin päihdeongelmaista henkilöä kuin hänen läheisiään. Myös läheisellä on oikeus saada tukea tilanteessa. Lasinen lapsuus -sivuilta löydät lisätietoa aikuisten päihteidenkäytöstä, sen vaikutuksista läheisiin ja siellä on nuorille osallistumismahdollisuus vertaisryhmään sekä chattiin.

Tärkeää on, ettet jää asian ja huolen kanssa yksin.

Vastannut: mielenterveyspalveluiden erityistyöntekijä Tuija.

Miksi nuoria pidetään pahana jos ne käyttää päihteitä?

Nuorten päihdekäyttö herättää aina paljon tunteita kuten hämmennystä ja huolta. Usein huoli on sitä suurempi mitä nuoremmasta nuoresta on kysymys, sillä kaikkien päihteiden käyttö on alaikäisiltä Suomen laissa kielletty. Henkilöiden reagointi hämmentyneenä ja huolestuneena on erilaista. Reagointiin vaikuttaa myös osaltaan se minkälaisen tietopohjan asiasta henkilö omaa.  Huolestuneisuus ilman asian tietopohjaa voi herättää pelkoa, joka voi näyttäytyä ulospäin negatiivisenakin reagointina tilanteeseen.

Vastannut: mielenterveyspalveluiden erityistyöntekijä Tuija.

Onko ok juoda viinaa?

Hyvä ja laajakin kysymys mutta olisikin aiheellisempaa kysyä miksi juoda viinaa eli mihin tarpeeseen käyttää alkoholia? Sellaisia voi olla esimerkiksi erilaiset tunteisiin liittyvät asiat, somaattinen sairaus tai kiputila, sosiaaliset tilanteet tai paineet, mielihyvä tai humalahakuisuus tai jopa pakottava tarve juoda alkoholia.

Juomisen ja juomattomuuden hyötyjen ja haittojen pohtimisessa voi auttaa myös tieto alkoholinkäytön riskeistä liittyen muun muassa terveyteen, kasvuun ja kehitykseen, turvallisuuteen, ihmissuhteisiin ja tunnetaitoihin, talouteen sekä mielialaan, jaksamiseen arjessa.

Alkoholi on Suomessa laillinen päihde mutta sen käyttö ja hallussapito on kuitenkin alaikäisiltä kiellettyä. Alkoholin vaikutukset riippuvat muun muassa sukupuolesta, ruumiinpainosta, iästä ja hormonaalisista tekijöistä. Osa ihmisistä on alkoholille synnynnäisesti herkempiä kuin toiset.  Alkoholinkäyttö saattaa aluksi tuottaa mielihyvää mutta siitä voi kehittyä itselle ainoa tapa rentoutua, selvitä haastavista tilanteista tai palkita itseään onnistumisista. Ahdistus- ja masennusoireilu, tyytymättömyys, syyllisyyden ja häpeän tunteet sekä haasteet ihmissuhteissa voivat lisääntyä alkoholinkäytön seurauksena.  Eli alkoholi saattaa aiheuttaa eritasoista riippuvuutta lisäten muun muassa terveydellisiä, sosiaalisia, taloudellisia ja elämänhallinnan ongelmia.

Vastannut: mielenterveys- ja päihdehoitaja Heli.

Onko antibioottien, särkylääkkeiden ja viinan yhteiskäyttö vaarallista? Kaverin puolesta tässä kyselen.

Lääkkeiden ja alkoholin tai muiden päihteiden yhteiskäyttö ei ole suositeltavaa. Alkoholi voi vaikuttaa joidenkin lääkkeiden vaikutukseen joko heikentävästi tai vahvistavasti.

Vastannut: terveydenhoitaja Lotta.