

Sydänviikkoa 8.–15.5. vietetään ruoan ja ruokailon merkeissä. Katso etäperhetyöntekijä OmaNannyn vinkit perheiden ruokailuun ja tutustu Neuvokas Perhe -sivujen materiaaleihin.
Lapsen eri ikäkausiin liittyy syömisen erilaisia kehitysvaiheita. Toisinaan ruoka maistuu hyvin ja uusia makuja testataan ennakkoluulottomasti, toisinaan taas ei. Lapsen ruokarohkeuteen ja -iloon voi vaikuttaa monin tavoin.
Mukava ruokailuympäristö ja laaja ruokasanasto rakentavat lapselle oivaltavia ruokakokemuksia. Ruokasanastoa voi tehdä lapselle tutuksi esimerkiksi laulujen ja kirjojen avulla. On tärkeää myös keskustella ruoka- ja makuasioista! ”Miltä tämä sinun mielestäsi maistui?” ”Mitä värejä sinun ateriassasi on?”
Ruokien alkuperään, ulkonäköön, koostumukseen ja makuun on tärkeää saada tutustua eri aistien avulla. Jos lapsi ei heti uskalla maistaa, voi uuteen ruokatuotteeseen tutustua tutkimalla sitä vaikka katsellen, nuuhkien ja tunnustellen. Toisinaan myös puuro tai jugurtti maistuu paremmin, jos sitä koristaa marjoista tehty hymynaama.
Aikuisen luoma rento, lempeä, kannustava ja positiivinen ilmapiiri tukee lapsen ruokaoppimista. Uhkailu, pakottaminen ja kiristys voivat viedä ruokahalun ja luoda negatiivisia ruokamuistoja sekä pelkoja seuraavia ruokailuja kohtaan. Kannusta siis maistamaan, ilman pakkoa!
Vanhemman asenteet, ruokapuhe ja esimerkki terveellisestä ja monipuolisesta ruokavaliosta luovat perustaa lapsen ruokatottumuksille. Vanhemman on tärkeää tukea ja rohkaista myönteistä suhtautumista ruokaan ja syömiseen.
Makumieltymykset ja ruokailutottumukset syntyvät varhain, joten niihin keskittyminen lapsen kanssa on tärkeää. Perheen yhteiset rennot ruokahetket ja kiireetön, keskusteleva, ruokapöytäkulttuuri luovat mukavia muistoja. Näissä hetkissä opitut tavat kantavat pitkälle tulevaisuuteen!
Vinkit on koostanut Neuvokas perhe -materiaalien pohjalta OmaKS:n etäperhetyöntekijä OmaNanny.