Hyppää pääsisältöön

Oma raha

Talouden hallinta on tärkeä osa itsenäistymistä. Täältä löydät apua onnistuneeseen taloudenhallintaan, vinkkejä säästämiseen ja rahojen riittämiseen sekä linkkejä tueksesi.

Omaa rahaa

Oman rahan ansaitseminen ja vastuullinen rahankäyttö ovat osa itsenäistymistä. Vanhemmat ja huoltajat voivat avata lapselle pankkitilin lapsen iästä riippumatta, mutta vasta 15-vuotias voi avata oman pankkitilin, johon vanhemmilla ei ole käyttöoikeutta. Verkkopankkitunnuksien ikäraja vaihtelee pankkikohtaisesti, mutta yleensä tunnukset saa n. 10–12-vuotiaalle. Pankkitilin avaaminen tai pankkitunnusten hankkiminen vaatii yleensä aina voimassa olevan passin tai henkilökortin.

Työstä voi saada palkkaa samana vuonna, kun täyttää 14 vuotta, mutta vain huoltajan suostumuksella. 15-vuotias voi tehdä ja allekirjoittaa työsopimuksen työnantajan kanssa itse. Työsopimuksessa sovitaan nuorelle maksettavasta palkasta. Nuoren ei yleensä tarvitse maksaa palkasta veroa, mutta työnantajalle tulee silti toimittaa verokortti.

Opintotukea voi saada pääsääntöisesti 17 vuotta täyttänyt opiskelija, josta ei enää makseta lapsilisää. Alle 18-vuotiaalla tai kotona asuvalla opiskelijalla vanhempien/huoltajien tulot vaikuttavat opintotuen määrään. Nuoren kuntoutusrahaa voidaan maksaa 16–19-vuotiaalle nuorelle, jonka työ- ja ansiokyky on heikentynyt esimerkiksi vamman tai sairauden vuoksi.

Oman talouden hallinta

Kun asuu omillaan, on huolehdittava siitä että rahat riittävät. Tulojen on oltava menoja suuremmat eli rahaa on saatava enemmän kuin sitä kuluttaa. Raha-asioiden hallintaan on hyvä laatia oma taloussuunnitelma.

Vaikka omaa rahaa olisi käytössä, jossain elämänvaiheessa voi joutua ottamaan lainaa, kuten opintolainaa tai asuntolainaa. Joskus voi käydä niin, että rahat eivät riitä kaikkiin laskuihin ja lainojen takaisinmaksuun. Jos kyseessä on tilapäinen rahan puute, Kelasta voi hakea perustoimeentulotukea ja tarvittaessa sosiaalitoimesta täydentävää toimeentulotukea. Myös seurakunnan diakoniatyö auttaa äkillisissä tilanteissa. Jos tilanne jatkuu pidempään, voi ottaa yhteyttä esimerkiksi sosiaaliohjaajaan tai mennä käymään avoimessa talousneuvolassa.

Jos maksamattomia laskuja ja velkaa alkaa kertyä, kannattaa olla yhteydessä lainan myöntäneeseen tahoon, kertoa omasta tilanteesta ja neuvotella mahdollisista maksujärjestelyistä. Esimerkiksi puhelin- ja nettiliittymälle sekä sähkösopimukselle voi saada myös halvemman vaihtoehdon. Apua raha-asioissa voi saada talous- ja velkaneuvonnasta, sosiaaliohjaajalta, oman asuinkunnan sosiaalipalveluista, Kelasta tai esimerkiksi diakoniatyöstä tai Takuusäätiöstä. Esimerkiksi Takuusäätiön Kysy rahasta -chatissa voi keskustella talousasioista osaavien aikuisten kanssa nimettömänä ja luottamuksellisesti. Täältä löydät lisää opastusta talousasioissa auttaviin palveluihin.

Lue lisää:

Jäikö kysyttävää? Jätä kysymyksesi Q&A -palstallemme tai ole yhteydessä OmaKS:n sosiaaliohjaajiin chatissamme.