Hyppää pääsisältöön

Apua hätätilanteessa

Hätätilanteessa apua tarjoaa hätänumero 112, sosiaali- ja kriisipäivystys, Kriisikeskus Mobile tai Mieli ry:n valtakunnallinen kriisipuhelin.

112

Yleinen hätänumero 112 on numero, jonka kautta saat apua tilanteeseen hätätilanteessa.

Soita hätänumeroon 112, kun tarvitset paikalle kiireellisesti ambulanssin, palokunnan tai poliisin. Hätätilanne voi olla oma tai jonkun muun henki, terveys, omaisuus tai ympäristö on vaarassa. Tällaisia tilanteita voivat olla esimerkiksi vanhemman liiallisesta juomisesta johtuva sairaskohtaus tai väkivaltatilanne, huoli itsestäsi tai kaverin tilanteesta päihtymykseen tai itsensä vahingoittamiseen tai väkivaltaisuuteen liittyen. Eli sellainen asia tai tilanne, jota et voi jättää odottamaan.

Hätänumero on mahdollista ladata puhelimeen 112 mobiilisovelluksena. Kun soitat hätäpuhelun sovelluksen kautta, niin sijaintitietosi välittyvät hätäkeskukseen automaattisesti ja nopeuttavat hätäpuhelujen käsittelyä sekä apua on mahdollista lähettää paikalle lähimmästä mahdollisesta yksiköstä.

Sosiaali- ja kriisipäivystys

Sosiaali- ja kriisipäivystys antaa välitöntä apua ympäri vuorokauden. Yhteydenotot puh. 014 266 0149.

Keski-Suomen sosiaali- ja kriisipäivystys palvelee ympärivuorokautisesti seuraavien kuntien alueella: Hankasalmi, Joutsa, Jyväskylä, Jämsä, Kannonkoski, Karstula, Keuruu, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kuhmoinen, Kyyjärvi, Laukaa, Luhanka, Multia, Muurame, Petäjävesi, Pihtipudas, Saarijärvi, Toivakka, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski.

Ota yhteyttä sosiaali- ja kriisipäivystykseen esimerkiksi, kun tilanne vaatii kiireellistä sosiaalityön arviota tai välittömiä toimenpiteitä. Tällaisia voivat olla esimerkiksi: huoli lapsesta tai perheen tilanteesta, akuutti väkivalta tai sen uhka perheessä tai huoli vanhuksen tai vammaisen kotona pärjäämisestä 

Sosiaali- ja kriisipäivystys tarjoaa akuuttia kriisiapua traumaattisissa kriisitilanteissa. Akuutilla traumaattisella kriisillä tarkoitetaan äkillistä ja yllättävää tapahtumaan, johon ei ole voinut varautua. Ota yhteyttä, kun kohtaat äkillisen kriisitilanteen kuten: läheisen kuolema, läheisen itsemurhayritys, onnettomuudet (esim. tulipalo), väkivallan tai vakavan rikoksen uhriksi joutuminen, vakava oma tai läheisen kuolemaan johtava sairaus 

Voit ottaa yhteyttä myös huomatessasi, että joku muu tarvitsee kiireellistä apua. 

Kriisikeskus Mobile

Kriisikeskus Mobile p. 044 7888 470  ja on avoinna arkipäivisin ma-to klo 8-20 ja pe klo 8-17. 

Kriisikeskus Mobile toteuttaa järjestölähtöisesti kriisityötä Keski-Suomen alueelle: Hankasalmi, Joutsa, Jyväskylä, Jämsä, Kannonkoski, Karstula, Keuruu, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Luhanka, Multia, Muurame, Petäjävesi, Pihtipudas, Saarijärvi, Toivakka, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski sekä myös Kuhmoinen. Kriisikeskus Mobile on myös Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä

Voit ottaa yhteyttä Kriisikeskus Mobileen, jos tarvitset apua ja tukea kriisitilanteissa, kun elämässäsi on kriisi, olet kokenut menetyksen, olet kokenut väkivaltaa, olet käyttäytynyt väkivaltaisesti tai olet huolissasi omasta käyttäytymisestä, sinulla on itsetuhoisia ajatuksia, olet joutunut tai epäilet joutuneesi rikoksen uhriksi.

Mieli ry:n Suomen Mielenterveysseuran valtakunnallinen kriisipuhelin

  • Kriisipuhelin suomeksi p. 09 2525 0111
    • päivystää 24 tuntia vuorokaudessa
  • Kriisipuhelin ruotsiksi, Kristelefon, p.09 2525 0112
    • päivystää ma ja ke klo 16-20 ja ti, to, pe klo 9-13. Perjantaisin myös englanniksi.
  • Kriisipuhelin arabiaksi, soittaa voi myös englanniksi, p.09 2525 0113
    • päivystää ma ja ti klo 11-15, ke klo 13-16 ja klo 17-21 sekä to klo 10-15.

Kriisipuhelimen verkkosivut.