Hyppää pääsisältöön

Huumausaineet

Huumausaineet ovat laissa kiellettyjä päihteitä, jotka vaikuttavat käyttäjän keskushermostoon tai aiheuttavat voimakkaita aistimuksia. Eri huumausaineilla on erilaisia haittavaikutuksia, mutta kaikille yhteistä on se, että ne aiheuttavat voimakasta riippuvuutta.

Huumausaineilla tarkoitetaan sellaisia aineita, valmisteita ja kasveja, joiden käyttö, hallussapito, ostaminen, myyminen ja valmistaminen ovat laitonta. Huumausaineet voidaan jaotella kannabistuotteisiin (hasis, hasisöljy, marihuana), keskushermostoa lamaaviin aineisiin (opioidit, gamma, lakka), keskushermostoa kiihdyttäviin aineisiin (amfetamiini, metamfetamiini, efedriini, kokaiini, crack, ekstaasi) ja hallusinogeeneihin (LSD, sienet, PCP, designer-huumeet). Lisäksi on olemassa synteettisiä aineita, muuntohuumeita, joiden vaikutus muistuttaa esimerkiksi keskushermostoa kiihdyttävien ja lamaavien aineiden vaikutuksia.

Terveyshaitat

Huumausaineiden haittavaikutukset riippuvat mm. käytetyn aineen määrästä, vahvuudesta ja käyttötavasta sekä käyttäjän ominaisuuksista. Yhteistä kaikille huumausaineille on se, että ne aiheuttavat voimakasta riippuvuutta.

Kannabistuotteiden käytön välittömiä haittavaikutuksia ovat keskittymisvaikeudet sekä muistitoimintojen ja tarkkuutta vaativien toimintojen heikkeneminen. Kannabispäihtymykseen voi liittyä myös ahdistuneisuutta, masentuneisuutta tai paniikkikohtauksia. Pitkäaikainen säännöllinen käyttö polttamalla ärsyttää ja vaurioittaa hengitysteitä, altistaa tulehduksille keuhkoissa ja limakalvoilla ja lisää syöpä- ja verenkiertohäiriöiden riskiä. Runsas kannabiksen käyttö heikentää myös muistitoimintoja ja huomiokykyä. Nuorena aloitettu käyttö suurentaa riskiä sairastua psykoosiin.

Keskushermostoa lamaavien aineiden käytön välittömiä seurauksia voivat olla mm. pahoinvointi, sekavuus ja levottomuus. Suuret annokset voivat aiheuttaa hengityksen hidastumista tai lamaantumista, pulssin ja verenpaineen laskua tai jopa sydämen pysähdyksen. Pitkäaikainen käyttö voi vaurioittaa verisuonia ja sisäelimiä ja aiheuttaa keuhkosairauksia sekä erilaisia infektioita. Keskushermostoa kiihdyttävien aineiden käytön välittömiä haittavaikutuksia voivat olla aggressiivisuus, sekavuus, unettomuus, pulssin ja hengityksen kiihtyminen sekä kuumeilu ja kouristukset. Näiden aineiden pitkäaikainen käyttö aiheuttaa mm. masennusta, ruokahaluttomuutta, persoonallisuuden muutoksia ja hermostovaurioita. Myös skitsofreniaa tai psykoosia saattaa esiintyä.

Hallusinogeenien välittömiä haittavaikutuksia voivat olla kauhu ja paniikki. Muita oireita ovat mm. verenpaineen ja pulssin kohoaminen sekä hallusinaatiot. Hallusinogeenien käytöstä voi seurata mm. psyykkisiä ongelmia, depressiota ja takaumia.

Huumeiden suonensisäiseen käyttöön liittyy vakavien tartuntatautien, kuten HIV:n ja hepatiitin, riski. Myös yliannostuksen ja erilaisten infektioiden riski kasvaa huumeita pistämällä. Huumeiden käyttö raskauden aikana vaikuttaa sikiön kasvuun ja kehitykseen ja aiheuttaa vieroitusoireita vastasyntyneelle vauvalle. Sekakäytöllä muiden päihdyttävien aineiden kanssa voi olla arvaamattomia ja hengenvaarallisia seurauksia, sillä eri aineiden yhteisvaikutuksesta ei voi koskaan tietää etukäteen.

Lue lisää:

Tukea päihteettömyyteen:

Testit: