Kesätöissä OmaKS:ssä
Lukion ensimmäisen luokan hiljattain päättäneet Netta ja Riki kertovat blogitekstissä kesätyökokemuksistaan omaks.fi/nuorelle -sivujen parissa.
"Pääsimme kahdeksi viikoksi työskentelemään OmaKS:n nuorten palveluiden kanssa Jyväskylän kaupungin kesätyöhaun kautta. Työskentelimme monin eri tavoin kahden viikon aikana ja kesätyöjaksosta jäi niiden mukana myös jotain käteen. Pääsimme pääosin tutustumaan juuri avattuihin OmaKS:n nuorten nettisivuihin, jonka jälkeen pystyimme vaikuttamaan sen sisältöön antamalla nuorten näkökulman asiasta. Meidät vastaanotettiin täällä hyvin ystävällisesti ja kahden viikon aikana meitä pääosin ohjasi Hanna Mäkiaho ja Iiro Vuori.
Aivan ensimmäiseksi meille esiteltiin paikkoja ja yleisesti OmaKS:n palveluita ja nettisivuja. Pääsimme testailemaan nettisivujen chattibottia ja tajusimme nopeasti, miten se toimii. Huomasimme heti monia kehityskohtia esimerkiksi botin toimimistapaan liittyen, mutta suurin osa näistä oli jo tiedossa. Tutustuimme myös syvällisemmin hyvinvointialueisiin Anu Pihlin ohjaamana ja opimme paljon uutta asiaa tästä uudistuksesta sekä sen valmistelusta. Molemmilla meistä oli jo hieman tietoja sote-hankkeesta ja hyvinvointialueista ennen kesätyöjakson alkua, mutta näiden kahden viikon aikana olemme oppineet paljon uutta tietoa mitä voimme hyödyntää tulevaisuudessa.
Kun olimme päässeet tutustumaan OmaKS:n nuorten nettisivuihin, käytimme hieman aikaa kehittämisehdotusten keksimiseen. Saimme muutamia huomiota nostettua esille kuten joidenkin tärkeiden aihealueiden korostaminen sekä nettisivujen ulkonäön muuttaminen elävämpään suuntaan. Etsimme nettisivuille paljon erilaisia kuvia, joidenka avulla sivujen tyhjiä kohtia pystyttäisiin täyttämään. Löysimme paljon sopivia kuvia koskien nuorten elämää ja niiden lisäksi myös perhe-elämää. Keräsimme myös muilta nettisivuilta hyviä ja huonoja puolia, jotka kannattaa ehdottomasti ottaa huomioon nettisivuja päivittäessä.
Nuorten näkökulmaa oli jo aikaisemmin otettu huomioon eri koulujen kautta, jonka seurauksena oli päätetty, että nettisivuille tulisi jonkinlainen leffanurkkaus. Pääsimme siis etsimään nuorille sopivaa mediasisältöä ehdotusten sekä omien tietojen avulla, jotta nurkkaus saataisiin avattua mahdollisimman pian. Löysimme paljon hyviä elokuvia, sarjoja, podcasteja ja somevaikuttajia joidenka sisältö sopii nuoriin ja nuoruuteen hyvin. Uskomme vahvasti, että tämänlainen mediasisältö saa nuoret oppimaan uutta.
Markkinointi ja sisällöntuotanto oli myös iso osa meidän kahden viikon kesätyöjaksoa. Pääsimme aluksi luomaan OmaKS:n Instagramiin päivitykset, jossa esittelimme itsemme ja kerroimme kesätyöjaksostamme. Viimeisinä päivinä kerroimme myös Instagramin storyssa mitä olimme tehneet jakson aikana ja julkaisimme sinne samalla myös noin 30 sekunnin pituisen mainosvideon, jossa kerroimme nuorten sivujen tärkeimmistä osa-alueista tiivistetysti. Näiden lisäksi pääsimme suunnittelemaan ja tekemään kunnon mainoksia, jotka julkaistaisiin OmaKS:n Instagramissa ja jopa bussipysäkeillä sekä busseissa. Valmiiden logojen avulla rakensimme mielestämme sopivia mainoksia, jotka auttaisivat nuoria löytämään OmaKS:n nuorten sivuille. Tuotoksemme lähetettiin graafikolle, joka teki mainoksista lopulliset versiot. Olimme tyytyväisiä markkinointiin ja saimme samalla hyvä palautetta.
Monia tunteja kului myös palavereissa, joissa pääosin kuuntelimme ammattilaisten keskustelua ja samalla opimme hieman sitä, miten tämäntapainen työ toimii. Palavereissa keskusteltiin paljon eri asioiden suunnittelusta ja hyödyntämisestä, mutta kuulumisiakin kyseltiin lähes joka kerta, mikä oli mielestämme mukavaa. Pääsimme esittäytymään jokaisessa palaverissa, sekä esitimme noin 5 minuutin diaesityksen kahdesti. Esitimme esityksen Keski-Suomen LAPE-yhteistyöverkoston palaverissa, josta saimme hyvää palautetta muilta. Esityksessä kerroimme tärkeimmät asiat kesätyöjaksolta eli mitä olimme tehneet, ja mitä tulimme vielä viimeisinä päivinä tekemään. Kerroimme myös mielipiteemme nuorten nettisivujen hyvistä ja huonoista puolista. Huomasimme silloin, että ihmisten mielipiteillä on paljon merkitystä näissä piireissä, sillä palautteen avulla toimintaa voidaan kehittää jatkoa varten.
Näin kahden viikon jälkeen voi sanoa, että oli erittäin mukavaa päästä työskentelemään tänne, kun tietää, että tekemällämme työllä oli jotain merkitystä. Työympäristö oli myös erittäin mukava ja apua sai lähes aina, kun sitä pyysi. Opimme työjakson aikana paljon uutta ja pidimme paljon tästä työstä. Työkokemus oli myös tärkeää, sillä monet nuoret eivät luultavasti saa aivan samanlaista kesätyöpaikkaa kuin me."
– Netta ja Riki