Hyppää pääsisältöön
Image
Nainen puhelin kädessä.

Maksuton ehkäisy kaikille alle 22-vuotiaille keskisuomalaisille

01.06.2022

Keväällä 2022 on alkanut seksuaaliterveyttä koskeva kehitystyö Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmassa valtakunnallisen ohjelman mukaisesti.

Kehittämistyön myötä maksuton ehkäisy laajenee kaikille alle 22-vuotiaille keskisuomalaisille 1.6.2022 alkaen. Tähän asti maksuttoman ehkäisyn tilanne Keski-Suomessa on ollut vaihteleva. Osassa kunnissa maksuttoman ehkäisyn piiriin ovat kuuluneet alle 20-vuotiaat ja osassa alle 25-vuotiaat. Joissakin kunnissa maksutonta ehkäisyä on saanut ensimmäisen yhdeksän kuukauden ajan iästä riippumatta, jonka jälkeen ehkäisystä on tullut omakustanteinen.

– Laajennamme maksuttoman ehkäisyn piiriin kuuluvia 22-vuoteen asti niissä Keski-Suomen kunnissa, joissa se ei vielä toteudu. Nuori saa maksuttoman ehkäisyn seuraavan kontrollin yhteydessä, kertoo projektipäällikkö Sari Nurmivaara Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmasta.

Seksuaaliterveyttä myös digitaalisesti

Jatkossa myös OmaKS.fi-palvelusta, Keski-Suomen digitaalisesta sosiaali- ja terveyskeskuksesta saa tukea ja apua seksuaaliterveyden teemoihin. Digitaalisten palveluiden prosessikuvauksia työstetään parasta aikaa.

– Tarkoituksena on lisätä digitaalisia asiointimahdollisuuksia muun muassa yhteydenotto- ja asiointiväyliin sekä käynnistää seksuaalineuvontaa chatin kautta sekä etävastaanotoilla vuoden 2022 aikana, sanoo projektityöntekijä Lotta Kuha Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmasta

Koulutussuunnitelma ammattilaisille

Seksuaaliterveyden kehittämisen kokonaisuuteen kuuluu myös ammattilaisten osaamisen vahvistaminen monipuolisen koulutussuunnitelman kautta. Syyskuussa 2022 alkaa ensimmäinen koulutuskokonaisuus Keski-Suomen ehkäisyasioiden parissa työskenteleville ammattilaisille. Koulutukset käydään Teams-etäyhteydellä ja osallistumislinkit tilaisuuksiin lähetetään esihenkilöiden kautta kesän 2022 aikana.

– On ollut hienoa nähdä, että Keski-Suomesta löytyy laajasti kiinnostuneita ja innostuneita ammattilaisia osallistumaan seksuaaliterveyspalveluiden kehittämiseen ja yhtenäistämiseen. Hyvänä tukena meille toimii myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämä verkosto eri hyvinvointialueiden seksuaaliterveyden edistäjistä, kuvailee Kuha. 

Keski-Suomen työryhmästä on tullut hyvää palautetta työskentelystä: Työryhmä koetaan tarpeelliseksi, asiat ovat edenneet ja suunnitelmia saatu jo aikaan. Hienoa, että saatu laaja joukko osaajia niin perusterveydenhuollon-, sosiaalihuollon kuin erikoissairaanhoidon puolelta.

Lisätietoja:

  • Sari Nurmivaara, projektipäällikkö, Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelma, sari.nurmivaara(at)jyvaskyla.fi, p. 050 311 8285
  • Lotta Kuha, projektityöntekijä, Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelma, lotta.kuha(at)jyvaskyla.fi, p. 040 195 4208