

Keväällä 2022 on alkanut seksuaaliterveyttä koskeva kehitystyö Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmassa valtakunnallisen ohjelman mukaisesti.
Kehittämistyön myötä maksuton ehkäisy laajenee kaikille alle 22-vuotiaille keskisuomalaisille 1.6.2022 alkaen. Tähän asti maksuttoman ehkäisyn tilanne Keski-Suomessa on ollut vaihteleva. Osassa kunnissa maksuttoman ehkäisyn piiriin ovat kuuluneet alle 20-vuotiaat ja osassa alle 25-vuotiaat. Joissakin kunnissa maksutonta ehkäisyä on saanut ensimmäisen yhdeksän kuukauden ajan iästä riippumatta, jonka jälkeen ehkäisystä on tullut omakustanteinen.
– Laajennamme maksuttoman ehkäisyn piiriin kuuluvia 22-vuoteen asti niissä Keski-Suomen kunnissa, joissa se ei vielä toteudu. Nuori saa maksuttoman ehkäisyn seuraavan kontrollin yhteydessä, kertoo projektipäällikkö Sari Nurmivaara Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmasta.
Jatkossa myös OmaKS.fi-palvelusta, Keski-Suomen digitaalisesta sosiaali- ja terveyskeskuksesta saa tukea ja apua seksuaaliterveyden teemoihin. Digitaalisten palveluiden prosessikuvauksia työstetään parasta aikaa.
– Tarkoituksena on lisätä digitaalisia asiointimahdollisuuksia muun muassa yhteydenotto- ja asiointiväyliin sekä käynnistää seksuaalineuvontaa chatin kautta sekä etävastaanotoilla vuoden 2022 aikana, sanoo projektityöntekijä Lotta Kuha Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmasta
Seksuaaliterveyden kehittämisen kokonaisuuteen kuuluu myös ammattilaisten osaamisen vahvistaminen monipuolisen koulutussuunnitelman kautta. Syyskuussa 2022 alkaa ensimmäinen koulutuskokonaisuus Keski-Suomen ehkäisyasioiden parissa työskenteleville ammattilaisille. Koulutukset käydään Teams-etäyhteydellä ja osallistumislinkit tilaisuuksiin lähetetään esihenkilöiden kautta kesän 2022 aikana.
– On ollut hienoa nähdä, että Keski-Suomesta löytyy laajasti kiinnostuneita ja innostuneita ammattilaisia osallistumaan seksuaaliterveyspalveluiden kehittämiseen ja yhtenäistämiseen. Hyvänä tukena meille toimii myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämä verkosto eri hyvinvointialueiden seksuaaliterveyden edistäjistä, kuvailee Kuha.
Keski-Suomen työryhmästä on tullut hyvää palautetta työskentelystä: Työryhmä koetaan tarpeelliseksi, asiat ovat edenneet ja suunnitelmia saatu jo aikaan. Hienoa, että saatu laaja joukko osaajia niin perusterveydenhuollon-, sosiaalihuollon kuin erikoissairaanhoidon puolelta.