Hyppää pääsisältöön
Image
Nainen kortsu takataskussa.

Raskauden ehkäisyn aloitus- ja seurantakäyntien etävastaanotot pilotissa

04.10.2022

Maksuttomat raskauden ehkäisyn aloitus- ja seurantakäynnit alkavat Omaks.fi:ssa.

Keski-Suomen digitaalisessa sosiaali- ja terveyskeskuksessa Omaks.fi:ssa pilotoidaan 3.10. alkaen etävastaanotolla tehtäviä raskauden ehkäisyn aloitus- ja seurantakäyntejä. Kokeilu on osa Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman seksuaaliterveyden kehittämistä.

Palvelu on tarkoitettu Jyväskylän julkisten terveysasemien, Hankasalmen sekä Uuraisten yli 16-vuotiaille asiakkaille. Etävastaanotoilla voidaan aloittaa raskauden ehkäisy tai vaihtaa raskauden ehkäisyn menetelmää sekä seurata ehkäisyn sopivuutta.

– Arvioimme jokaisen asiakkaan kohdalla yksilöllisesti, voiko asian hoitaa etänä, kertoo Omaks.fi:n terveydenhoitaja, seksuaalineuvojaksi kouluttautuva Jaana Korhonen.

Asiakkaat voivat varata raskauden ehkäisyn aloitus- tai seurantakäynnin etävastaanottoajan joko seksuaalineuvojan kanssa käytävän chat-keskustelun aikana, Omaks.fi-verkkosivuilla tai Keski-Suomen asiointipalvelun (hyvis.fi) yhteydenottolomakkeen kautta.

Maksuton ehkäisy kaikille alle 22-vuotiaille keskisuomalaisille

Omaks.fi:n seksuaaliterveyden palveluihin kuuluvat myös alle 22-vuotiaiden maksuttomat ehkäisyvalmisteet, raskauden ehkäisyn reseptin uusiminen sekä lähetteet seksitautitesteihin. Asiakas voi hakea maksuttoman ehkäisyvalmisteen sovituista pisteistä Omaks.fi:n terveydenhoitajan etävastaanoton jälkeen: näihin kuuluvat ehkäisypillerit, kapselit, renkaat, laastarit, kierukat ja kondomit. Lisätietoa maksuttoman ehkäisyn kokeilusta Keski-Suomessa löydät Omaks.fi:n verkkosivuilta.

Raskauden ehkäisyn digitaaliset palvelut ovat osa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) koordinoimaa maksuttoman ehkäisyn kokeilua, jossa tavoitteena on palvelujen saavutettavuuden kehittäminen esimerkiksi digitalisaation, etävastaanottojen, palvelun jalkautumisen ja henkilöstön välisen uuden työnjaon kokeiluin.

– Tarkoituksenamme on kehittää digitaalisia palveluita kivijalan palveluiden rinnalle, jotta ehkäisypalvelut olisivat helpommin saavutettavissa, kertoo projektityöntekijä, seksuaalineuvoja Sonja Seppänen Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmasta.

Omaks.fi:n on tarkoitus laajentua Keski-Suomen seututerveyskeskuksen kuntiin (Joutsa, Luhanka, Toivakka, Keuruu, Multia, Petäjävesi, Laukaa ja Konnevesi) alkuvuodesta 2023 ja koko Keski-Suomen hyvinvointialueen digitaaliseksi sosiaali- ja terveyskeskukseksi lähivuosien aikana. 

Lisätietoja:

  • Sari Nurmivaara, projektipäällikkö, Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelma, p. 050 311 8285, sari.nurmivaara(at)jyvaskyla.fi
  • Sonja Seppänen, projektityöntekijä, Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus - ohjelma, p. 040 187 3461, sonja.seppanen(at)jyvaskyla.fi
  • Jaana Korhonen, terveydenhoitaja, Omaks.fi, p. 040 190 3426, jaana.m.korhonen(at)jyvaskyla.fi